Pyssla med naturmaterial

Pyssla med naturmaterial

Det billigaste pysselmaterialet finns alldeles runt knuten och kostar inget alls. Har man bara lite grundmaterial hemma, såsom hobbyfärger och vattenfärger, penslar, lim eller limpistol, papper, kanske spik och hammare och lite annat smått och gott, kan man plocka pysselmaterialet ute i naturen. Det blir dessutom extra kul för barnen både hemma och på förskolan att komma ut och samla allt material de kan tänkas behöva: kottar, pinnar, stenar och annat kul.

Gör fantasidjur

Utgå från formerna på det ni hittat. Kanske ser det ut som en pinne har ett ansikte i ena änden? Med en limpistol eller med hammare och spik kan man sätta dit ben, kanske en svans. Måla hela figuren med hobbyfärger. Stenar är enkla att måla på för de minsta barnen, men också kul för de större. Förvandla dem till grodor, nyckelpigor och skalbaggar, ihoprullade katter. Kottdjur är förstås en klassiker som man kan göra både utomhus och inomhus. Vill man ha dem mer hållbara kan man lägga lite lim på pinnen innan man sticker in den i kotten. Kanske vill den även få ett par ögon i form av knappar eller rullögon. En barkbit kan bli en uggla med runda knappar till ögon och kanske en bit orange filttyg som näbb.

Bygg små möbler av pinnar

Samla pinnar av olika slag och använd dem för att bygga möbler till dockhus och till små gosedjur. Här behövs en vuxens hjälp eller att man är ett lite större barn. Av pinnarna kan man göra stolar, små kafébord och liknande. En barkbit och några pinnar kan bli en säng som kan bäddas med mossa och löv. Använd trälim, limpistol, ståltråd eller spik för att fästa ihop dem.

Halsband

Vill man göra halsband finns det mycket fint i naturen. Att trä bär på en tråd (med hjälp av en nål) och låta dem hänga och torka blir fint både som halsband och som girlanger och annat pynt. Klassikern är förstås rönnbär, som ger vackra, röda bär som man ändå inte frestas att äta upp. Prova också gärna nypon. Mosigare bär, som smultron och jordgubbar, blir inte så bra. Och blåbär kan färga av sig på kläderna. En annan typ av naturhalsband kan man göra av strandfynd, som en vacker slät sten, en snäcka eller en slipad glasbit. Genom att vira en metalltråd runt stenen eller glasbiten kan man göra en medaljong av den och fästa i en kedja eller en längre tråd. I snäckan kan man försiktigt borra ett hål och trä igenom en tråd.

De som har allra bäst fantasi är barnen själva. Låt dem leta efter skatter och spännande saker i naturen och sedan skapa fritt själva. Begränsa dem inte utifrån vad du själv vet eller tror är hållbart eller möjligt, utan låt dem prova sig fram. Det är så vi bäst främjar kreativitet.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

dante