Sy av barnens gamla kläder

Sy av barnens gamla kläder

Gamla favoritplagg blir urvuxna, går sönder eller får fläckar som är bortom all räddning. Vad gör man med plaggen? Många, speciellt de hela och rena, kanske vandrar vidare till en annan familj. Men några favoriter vill man spara av nostalgiska skäl eller för att barnet har svårt att skiljas från sin favorittröja trots att ärmarna slutar strax nedanför armbågen. Då kan man göra något nytt av plagget och låta det få ett andra liv. Lösningen är återbruk och kreativitet.

Om man klipper ut en kvadrat i kartong och har som mall kan man klippa ut rutor i barnens kläder. Varva mönster och tryck med enfärgat, prickigt och randigt. Sedan kan du sy ett lapptäcke. Bakstycket kan vara enfärgat och inuti kan du ha ett litet täcke, vadd eller en fleecefilt. Lapptäcket blir mysigt att sitta på ute på gräsmattan när barnen leker och fikar, eller ha i sängen som extra filt. Det kan också bli perfekt för mysiga filmkvällar eller när man bygger en koja.

Ett riktigt fint motiv på en tröja kan omvandlas till en kudde. Gör en så stor kvadrat som möjligt, men motivet i mitten, och klipp genom både fram- och bakstycket av tröjan. Vänd räta mot räta och sy ihop, men lämna en liten öppning. Stoppa kudden och sy igen öppningen för hand. Det blir en fin prydnads- och myskudde barnet kan ha i sängen. Om man inte är så kuddig kan man istället rama in motivet och göra en tavla att hänga på väggen.

Sedan finns det plagg som faktiskt ser hur tråkiga och dassiga ut som helst. De har förlorat både färg och form och är kanske tunnslitna och omöjliga att göra något av. Då kan du istället klippa trasor av dem. Om det är trikåtyg kommer det inte att fransa upp sig i tvätten och därför behöver du inte sicksacka kanterna. Det här blir perfekta trasor att torka av kladdiga händer efter middagen med eller att använda vid städning, till exempel när man torkar av bordet efter att barnen har pysslat.

Små bitar av tyg som blivit över behöver inte heller slängas utan kan användas som stoppning när man syr kuddar och mjuka djur. Spara dem i en påse och ta fram när du behöver fylla något. Tänk bara på att de ska vara klippta riktigt smått så att det inte känns knöligt.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

dante