Pyssla ihop din egen sockerbitslykta

Pyssla ihop din egen sockerbitslykta

Ett enkelt och roligt pyssel som passar extra bra till jul men som går att göra hela året är en lykta av sockerbitar. Det du behöver är: Sockerbitar, en tub glasyr och en pappskiva täckt med aluminiumfolie. Vill du pynta till det lite extra kan du använda sockerpärlor som dekoration.

Sockerbitslykta och belysning

Sockerbitslyktan byggs upp av sockerbitar som byggstenar och glasyr som murbruk. Lyktan är mest på skoj och tål framförallt inte vatten. Du kan göra sockerbitslyktor som julpyssel eller som fina festdekorationer. Belysning skänker alltid stämning, både inomhus och utomhus. Ska du ha fasadbelysning är det viktigt med riktiga armaturer som tål väta och vind men tillfälligt och inomhus fungerar det med hempysslade lyktor.

Gör så här för att tillverka din sockerbitslykta

En enkel form är att göra en rund sockerbitslykta. Börja med att klippa ut din bas för lyktan. Ta ett stabilt stycke kartong och klä in basen med aluminiumfolie. Detta blir mer brandsäkert: https://www.msb.se/contentassets/e9764ea2d6614ccf99f28d089778b65a/bilaga-f—informationsmaterial-till-seniorer.pdf och skapar ett underlag som är fint att se på. När basen är klar, rita upp en cirkel på basen där du vill ha din sockerbitslykta. Använd gärna en tallrik, en stor mugg eller något annat runt föremål. Tänk på att du vill kunna få ned och tända ett värmeljus så gör inte cirkeln för liten. Det går såklart att stoppa in en liten LED-lampa: https://www.tv4.se/artikel/4fbfba7904bf72519400627b/fakta-led-ljus eller liknande också, tänk då på att göra utrymme för en liten sladd.

När cirkeln är ritad, lägg en sträng av glasyr längs den. Innan glasyren stelnat, lägg en ring av sockerbitar på glasyren. Tänk på att lämna lite mellanrum mellan sockerbitarna för ljusgenomsläpp. Gör inte för stora mellanrum eftersom nästa lager av sockerbitar ska läggas omlott, d.v.s. över mellanrummen med nya mellanrum ovanför de första sockerbitarna.

Principen är att lägga bitarna omlott precis som i en tegelvägg eller mur. Använd glasyr för att fästa sockerbitarna.

När du är nöjd med lyktans höjd är det dags att sätta in ett värmeljus eller annan ljuskälla, tända och njuta av din snölykta av sockerbitar. Vill du kan du pynta lyktan på utsidan med sockerpärlor, paljetter, glitter eller något annat du tycker om.

Lycka till!

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

dante