Ullgarner

Ullgarner

Många nybörjarstickare har inte funderat så mycket på vad garnet är gjort av, utan man väljer utifrån färg, stil och pris. Garn som garn? Men nej, det är inte garn som garn och det finns en anledning till att de flesta erfarna stickare väljer ullgarner. Därmed inte sagt att man måste välja just ull, för andra garner har sina fördelar de också och det kan finnas många skäl till att välja annat än just ull. Nu är det dock ull vi ska prata om, så här kommer fördelarna med ullgarn.

Ull är ett underbart material. Det är förstås mycket mer miljövänligt än både akrylgarner (som görs av plast) och bomullsgarner (eftersom bomullsodlingen är väldigt krävande och behöver mycket vatten och ofta bekämpningsmedel). Vissa håller får främst för ullens skull, men i Sverige är det vanligare att vi främst har får för köttets skull och ullen blir då en biprodukt. Faktum är att stora mängder ull slängs eller bränns varje år istället för att tas till vara, men det finns mindre svenska spinnerier som arbetar med att samla in ullen och omvandla den till garn.

Vad är då ullens fördelar? Jo, förutom att det är ett härligt och formbart garn att sticka med, gör den sig utmärkt i olika plagg. Ull har en fantastisk förmåga att hålla temperaturen och värma när det är kallt och ändå kännas skönt när det är varmt. Ullens fibrer har en förmåga att absorbera fukt, vilket är jättebra om man är ute en kylig dag och rör sig så att man blir svettig. Till skillnad från ett plagg i syntetmaterial, där svetten ligger kvar mot kroppen och kyler ner en, håller ull en varm och torr hela tiden. Ull är dessutom i hög grad självrenande, åtminstone den obehandlade ullen. Ofta räcker det med att vädra plagget. Så tycker man att ullkläder är jobbiga att tvätta kan man ha med sig att man faktiskt inte behöver tvätta dem särskilt ofta.

Jo, så var det det här med obehandlad versus behandlad ull. Superwash-behandling innebär, lite förenklat, att en plastyta läggs över ullfibrerna. Det har fördelen att ullen tål lite mer slit, släng och tvätt i vanligt tvättprogram utan att riskera att krympa eller tappa formen. Nackdelen (förutom att det är sämre för miljön) är att ullen dessvärre förlorar en del av sina bra egenskaper. Många väljer att till exempel ha obehandlad ull i en tröja för att den ska vara varm, men väljer superwash i sockor som de tänker använda och tvätta ofta.

Tycker du att ull sticks? Jo, visst kan vissa ullfiber kännas stickiga, i synnerhet om man har känslig hy. Särskilt utsatt är ofta halsen, pannan och handlederna. De flesta plagg blir mindre stickiga efter tvätt och användning. Eller så kan man hålla sig till merionull, som har långa mjuka fibrer och som varken kliar eller sticks.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

dante