Sofia och Dennis Kammeborn i Kammebornia

Sofia och Dennis Kammeborn i Kammebornia

Alla stickare känner till – eller bör känna till – Sofia (f.d. Pia) och Dennis Kammeborn. De har den omåttligt populära videopodden Kammebornia podcast på Youtube där de pratar om stickning och om livet. Precis som allt annat de gör är det en vacker podd med mycket natur, stilleben, musik, inspiration – men också prat och humor. Att de gör podden tillsammans ger den en härlig dynamik. Sofia, den erfarna stickaren, och Dennis som gått från betraktare till stickare. Även dottern är med på ett hörn ibland, om än mer anonymt, och så syns förstås ofta katten i både film och i bilder. Sofia bloggar också (mer om livet än om stickning) och så har både hon och Dennis varsitt Instagramkonto (där heter de kammebornia och kingofkammebornia) med många tusen följare från hela världen. Man skulle kunna säga att de är lite av kändisar inom stickvärlden. Deras popularitet beror inte bara på vackra bilder (även om det kanske var starten), utan också på grund av att de är genuina och på att de blandar lättsamt och allvarligt, fokuserar på det vackra, men utan att väja för det jobbiga och tunga.

Vad är då Kammebornia? Ja, det är deras fiktiva sagorike. Det ligger väl där de befinner sig och nu för tiden är det mest på Gotland, dit de flyttade för några år sedan. Kammebornia är ett konstprojekt, i grund och botten. Det handlar om vars och ens rätt att få vara sig själv. Lekfullhet, godhet, kärlek och respekt är deras ledord. Eller som de sammanfattar det på engelska: love and play. I sitt eget kungarike är man själv kung eller drottning.

Sofia och Dennis har också skrivit en bok som handlar om picknickar. Den är lika sagolikt vacker och inspirerande som allt annat de gör. Årstid för årstid visar de olika utflykter där stämningsfulla fotografier varvas med tankar, tips, Dennis illustrationer och mumsiga recept. Sofia har också gjort en del frilansuppdrag för olika tidningar, bland annat mattidningar, men numera ägnar hon sig helt åt stickeriet. Hon skapar stickmönster som hon säljer via sticksajten Ravelry. Flera vackra vantar, sockor och andra mindre projekt bär hennes karaktäristiska känsla för färg och form. Att hennes stickprojekt är välgjorda råder det inte tvivel om. De har dessutom ofta en extra liten twist som gör att man gärna vill sticka dem.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

dante