Pyssel med mening

Pyssel med mening

Att pyssla är både kul och stimulerande för alla åldrar och innebär också en hel del fördelar för den mentala hälsan. Det ger är ett kul tidsfördriv och har den unika egenskapen att det fyller en mycket stor mening både för den som pysslar ensam och den som gör det i sällskap med andra.

Oavsett om du sitter hemma på egen hand eller är omringad av vänner och familj så kan pyssel vara det perfekta sättet att spendera fritiden på. Medan virkning, stickning, broderier, quilling och smyckestillverkning är några exempel på aktiviteter som passar bäst för en person, så är kul och engagerande Sällskapsspel, julbak eller påskäggsmålande något som barn och vuxna kan göra i grupp med stor behållning.

Pyssla för andra

Vare sig du är ensam eller i sällskap så finns det många sätt att ge pysslande ytterligare en mening, och det är att göra det för andra. Till skillnad från att endast göra det för din egen underhållnings skull så blir varje pysselprojekt ett sätt att ge människor och djur värme, stöd och hjälp i situationer där livet inte är så lätt. Ett exempel på det är att virka eller sticka halsdukar åt hemlösa, små mössor åt föräldralösa barn runtom i världen eller filtar åt äldre personer. Om du är bra på att sy kan du själv eller i sällskap med andra familjemedlemmar samla ihop massor av olika textiler som ni klipper i fyrkanter och sedan syr ihop till lapptäcken som sedan kan doneras till olika välgörenhetsorganisationer. Du kan också tillverka kort, julgransdekorationer eller baka kakor för att säljas på marknader och basarer där pengarna går till herrelösa hundar och katter eller olika föreningar och forskningsprojekt.

Filtar och muffar för dementa

Många människor lider av demenssjukdomar som Alzheimers och allteftersom deras mentala funktioner avtar får de ofta oroskänslor och blir rastlösa. Genom att tillverka så kallade sysselmuffar eller filtar får dem som inte längre kan utföra enkla uppgifter något att hålla på med. Konceptet är ganska enkelt: genom att sy, sticka eller virka gör du en liten filt eller en muff med massor av föremål i olika former och färger. Det kan vara små fjärilar, blommor, remmar och bollar som sys fast och som den demente personen sedan kan sitta och pilla på, och det fungerar både stimulerande och som ett tidsfördriv för den sjuke.

Pyssla på avstånd

I virustider så är det många som håller sig hemma men tack vare internet så finns det olika sätt att pyssla i grupp på. Det vimlar till exempel av så kallade CAL-projekt, det vill säga “Crochet Along”, Virka Tillsammans där alla inblandade skaffar in samma material och tillsammans virkar förbestämda projekt. Vid varje avslutat moment kan alla lägga ut bilder, ställa frågor och kommentera och resultaten blir alltid lyckade.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

dante