Fröbomber och frökort

Fröbomber och frökort

Det här är ett udda pyssel som passar bra som gåva eller att skicka med ett grattiskort, istället för en blomma (som onekligen är lite svår att skicka i posten). Ett frökort är ett kort med små fröer inuti. Man lägger det på jorden, i en kruka eller utomhus, lägger eventuellt lite jord ovanpå och vattnar. Sedan börjar det gro, växa och blomma. Man kan till exempel göra kort med blandade sommarblommor eller med örtkryddor, som basilika.

Det som behövs är vatten, tunt papper (till exempel hushållspapper eller en servett) och vatten. Blöt pappret och lägg på en tallrik, vaxduk eller annat underlägg där det inte fastnar. Sprid ut fröerna på det blöta pappret. Blöt ett papper till och lägg ovanpå. Tryck ihop dem ordentligt och tryck bort alla luftbubblor. Låt det sedan ligga och torka. Nu är frökortet klart.

En fröbomb är mer effektiv än ett frökort. Man kan delvis använda papper i basen, men det går också bra med enbart lera. Leran gör man själv av jord, gärna kompostjord, i annat fall kan man tillsätta lite gödsel eller annan näring. Blanda med vatten och fröerna till en tjock lera. Forma bollar och låt dem torka. Nu har du fröbomber som är redo med både jord, näring och fröer i. Dags att bomba din omgivning! Allt du behöver är lämpliga platser att släppa bomberna på och sedan får du vänta på ett härligt sommarregn. Låt världen blomma på oväntade platser genom att sprida dina fröbomber.

En annan variant av fröbomb gör du med papper, fröer, vatten och iskubsformar. Riv papper i små bitar och lägg i blöt i en skål, gärna över natten. Nästa dag tar du upp pappret och kramar ur vattnet. Krama in fröerna i den blöta pappersmassan och pressa sedan ner den i iskubsformer. Du kan smörja dem med lite olja först så att inte pappret fastnar. Låt torka. Småbomberna är klara.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

dante