Pyssla med tapeter

Pyssla med tapeter

Har du överblivna tapetrullar hemma med vackra mönster kan du skapa många fantastiska ting. Eftersom tapet är papper av lite tjockare kvalitet lämpar det sig för många spännande projekt, exempelvis att göra egna blomkrukor i origami eller att skapa fina mappar och omslag.

När man tapetserar om hemma blir det ofta tapetrester som går att ta vara på. Det är naturligtvis klokt att spara tapeter ifall det skulle behövas tapetseras om någon gång i framtiden, men genom att nalla endast någon meter tapet kan ni ha mycket roligt hemma. Har du ärvt en vind eller ett källarförråd är det dessutom inte otroligt att du kan hitta gamla tapeter undanstuvade i något hörn. Det kan vara väldigt spännande att finna gamla tapeter med mönster från en annan tidsepok och föreställa sig hur det var på den tiden. Gör något vackert av tapeterna så väcker du historien till liv! Du som inte har några tapeter hemma att avvara kan shoppa billiga tapeter online och på så vis få ett mönster som du vill ha. Det som är viktigt att veta när du pysslar med gamla tapeter är att det kan förekomma gifter såsom arsenik i dem. Det är särskilt förekommande i gamla gröna tapeter och de ska du naturligtvis inte använda till pyssel. Se till att läsa på hur du identifierar tapeter på rätt sätt innan du sätter igång.

Två roliga projekt med tapeter

Tapeternas härliga färg och spännande mönster lämpar sig väl för att pryda fönsterbrädor och trista terrakottakrukor. Det är enkelt att vika egna blomkrukor med en särskild origamiteknik. Det finns många tutorials på webben som beskriver hur man viker egna krukor av papper. Använd papperskrukorna temporärt för att plantera sticklingar i, eller använd krukorna som ett dekorativt omslag runt befintliga blomkrukor. På så vis kan du ändra utseendet på dina växter och exempelvis skapa ett mer enhetligt intryck med mer liv och färg.

Ett annat sätt att använda tapeter är att göra fina omslag på pärmar och mappar. En enkel pappersmapp kan lyftas till nya höjder med ett omslag av högkvalitativ tapet. För att göra ett tapetomslag behöver du klister och gärna något tungt att lägga ovanpå så att det fäster bra. Vill du ha inspiration kan du lära dig dig mer om bokbinderi, vilket är hantverket att göra egna bokomslag. Vill du göra en extra fin mapp kan du med olika tekniker göra fina kanter och böjar och häfta fast en snodd som stänger mappen. När det finns fina motiv på tapeten kan det också vara roligt att klippa ut dem och limma fast som dekorationer.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

dante