Hälsofördelar och faror med stickning

Hälsofördelar och faror med stickning

Stickning kan tyckas vara ett harmlöst tidsfördriv, men det har både sina för- och nackdelar för hälsan. För även om de flesta av oss inte sticker oss på en slända och faller i förtrollad sömn i hundra år, kan stickningen ändå orsaka ett och annat hälsoproblem för oss. Ett av dem problem med handlederna (som kan leda till inflammation eller karpaltunnelsyndrom). Att hela tiden vinkla handlederna i samma rörelse om och om igen, timme efter timme, dag efter dag, är slitsamt. Därför är det bra att ta lite pauser, göra lite handgympa, samt varva stickningen med helt andra typer av aktiviteter.

Stickor är inte vassa så man riskerar inte att sticka sig på dem (namnet till trots), däremot gäller det att välja rätt sorts stickor till det projekt man håller på med. Ett tungt projekt, som en stor kofta eller jumper, kan vara skön att sticka på rundstickor om man har problem med rygg och axlar. Det gör att stickningen centreras och man inte behöver hålla upp tunga stickor med väldigt många maskor på ena eller andra sidan.

För de flesta är stickning en stunds avkoppling. Med en stickning i handen kan man slappna av och låta händerna gå, till exempel medan man tittar på tv eller sitter och småpratar. Det kan till och med vara mindfulness: att helt gå in i stunden och vara i nuet. Om någon klagar på att det är dyrt med garner, kan man alltid drämma till med att det är billigare än terapi och billigare än meditationskurser och yogaklasser – samtidigt som det har samma hälsofördelar. Stickning får många att varva ner efter en hektisk dag och slappna av innan det är dags att gå och lägga sig.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*